Trafic.ro

sâmbătă, 31 iulie 2010

Democrat-liberalii s-au săturat de guvernare?



Se aud tot mai multe voci care spun că în toamnă Traian Băsescu va face o mişcare neaşteptată, invitând la guvernare Opoziţia. Aşadar, nu remaniere, nu cosmetizare, ci răsturnare radicală de situaţie şi de strategie. Cristian Preda, unul dintre ideologii acestui partid fără prea multă ideologie, declara că "trebuie luată în calcul varianta Guvern PSD-PNL din toamnă, cu PDL în opoziţie, dacă ar eşua un alt aranjament. Pentru că mie mi se pare că remanierea în acest moment mi se pare o operaţie sortită eşecului, de la bun început. Pentru că opinia s-a mişcat deja în altă direcţie". Dincolo de vorbirea cam împiedecată a profesorului de ştiinţe politice, acesta dezvăluie o posibilă strategie prin care Traian Băsescu şi PDL caută să "paseze" o guvernare proastă altora, care nu sunt deloc răspunzători de trăznăile guvernului Boc. Stupefiant e faptul că pentru Cristian Preda nu ineficienţa iresponsabilă a guvernului ar fi mobilul unei astfel de posibile răsturnări de situaţie, ci mişcarea "în altă direcţie" a opiniei publice. Machiavelismul ideologului de Cotroceni e la cote maxime. Nu întâmplător, o boare de panică adie prin Modrogan, de unde mai mulţi parlamentari se pregătesc să sară, până nu e prea târziu, în barca partidelor care se află acum în opoziţie, dar care, cu siguranţă, peste câtva timp, vor accede la putere.

vineri, 30 iulie 2010

Elena Udrea - al doilea brand. Ratat



România portocalie nu îşi găseşte deloc brandul. După România - land of choice, un fiasco ce ne-a costat 1,5 milioane de euro, urmează seria a doua a megaescrocheriei de branding, cu Explore the Carpathian garden, în care vor fi angrenate sume mult mai mari: 75 de milioane de euro. E drept, bani europeni. Dar nu mai puţin adevărat este că aceşti bani vor fi sifonaţi de firme fidele Cotroceniului şi PDL-ului. Scandalul brandului a şi început, cu frunza verde din logo-ul noii campanii, copiată de pe un site cu zeci de astfel de modele. Elena Udrea, recidivistă în branding neinspirat, are, însă, un predecesor ilustru, pe Valeriu Turcan, actualul purtător de cuvînt al președinției, care, în 2005, pe când patrona Agenția pentru Strategii Guvernamentale (ASG), a improvizat un proiect intitulat ”Branding Romania”, care trebuia să configureze un brand de ţară, cu costuri apreciate la peste zece milioane de euro. O parte din aceşti bani au fost cheltuiţi, efectele fiind, bineînţeles, nule. Cei care au contribuit la acest rezultat spectaculos sunt câţiva intelectuali afiliaţi Cotroceniului (Horia-Roman Patapievici, Emil Hurezeanu, Ioan T. Morar, Claudiu Săftoiu, Theodor Stolojan şi Răzvan Ungureanu). De la eşecul proiectului lui Valeriu Turcan, la megabrănduirile prăpăstioase ale Elenei Udrea, distanţa este, prin proporţii şi finalităţi, apreciabilă. Rezultatul e, însă, acelaşi: praf în ochii românilor, bani sifonaţi, şi o Românie cu brandul "nereperat", vorba lui Caragiale.

joi, 29 iulie 2010

Încă un sondaj. Neîncrederea în Băsescu - la 72%


A fost dat publicităţii încă un sondaj, de data asta INSOMAR, realizat în perioada 7-12 iulie. Conform datelor acestui sondaj publicat de Cotidianul.ro, încrederea românilor în Boc şi Băsescu este foarte scăzută (trei români din patru au "foarte puţină încredere" în Emil Boc, în timp ce 72% din electorat are, la fel, "foarte puţină încredere" în Traian Băsescu). Dacă în acest week-end ar avea loc alegeri, PSD ar acumula 38,8%, PNL - 21,1%, iar PDL - 13,7%. UDMR ar intra la limită în Parlament (5,1%), în timp ce UNPR ar avea 1,8% din sufragii. În privinţa deciziei guvernului de creştere a TVA, 78,2% dintre respondenţi consideră că această decizie "va avea efecte negative asupra economiei", iar 67,7% sunt de părere că reducerea salariilor nu va scoate ţara din dificultăţile economice în care se află. Românii sunt pesimişti şi în privinţa viitorului, considerând că peste şase luni, o vor duce "mai rău" (45,6%) sau "mult mai rău" (24,9%).

miercuri, 28 iulie 2010

Bâlbâielile guvernului Boc


Guvernul Boc a abordat criza financiară şi economică prin care trece România cu orice, numai cu luciditate, coerenţă şi strategie eficientă, nu. De la investire până acum, guvernul a comis, uneori cu "ajutorul" preşedintelui Traian Băsescu, numeroase bâlbâieli, confuzii, măsuri pro-criză, nu anticriză, prin care a provocat exasperarea mediului de afaceri. Nu întâmplător, unii mari investitori (cum e Ioan Niculae) şi-au manifestat intenţia de a-şi muta sediile sociale ale afacerilor în afara graniţelor ţării. Între bâlbâielile acestui guvern, să amintim câteva exemple concludente: pe 6 mai, preşedintele României (în ce calitate? de prim-ministru?) anunţă tăierea pensiilor cu 15% şi a salariilor cu 25% (Curtea Constituţională a României decide, însă, neconstituţionalitatea reducerii pensiilor); la 26 iunie, guvernul anunţă majorarea TVA la 24% (de la 19%), însă, pe 12 iulie preşedintele Băsescu militează pentru reducerea TVA la 19%, prin impozitarea pensiilor. Alte bâlbe: Adriean Videanu zice că se analizează micşorarea cotei unice, la 10%; Vlădescu dă ca posibilă trecerea la impozitul progresiv; Boc anunţă recompensarea românilor care colectează bonuri fiscale, iar puţin mai târziu declară că se analizează impozitarea averilor mari. Şi câte alte năzbâtii nu vor mai fi făcute publice de membrii acestui guvern care a reuşit să îngrozească oamenii de afaceri români şi străini...

marți, 27 iulie 2010

Elena Udrea şi "modelul Băsescu"


Elena Udrea, desemnată recent în fruntea PDL București, scria pe blogul personal că "ultimii ani au însemnat o îndepărtare de modelul Traian Băsescu. Eu cred că, pentru a avea succes, organizaţia de Bucureşti trebuie să repete ceea ce a făcut Traian Băsescu începând cu anul 2000. Este un model care şi-a demonstrat eficienţa”. Acum, ar trebui Elena Udrea să ne explice în ce ar consta acest model şi cam ce a făcut Traian Băsescu "începând cu anul 2000". Nu de alta, dar, aritmetic vorbind, dacă s-ar însuma toate "măreţele realizări" ale regimului Băsescu, ne-am putea trezi cu surprize cu totul neplăcute, şi pentru Elena Udrea, şi pentru PDL, şi pentru preşedintele în funcţie al României. Ştim că Elena Udrea a fost propulsată în fruntea organizaţiei Bucureşti a PDL pentru a contracara influenţa tripletei BVB (Blaga, Videanu, Berceanu). Întrebarea este dacă (şi cum) va reuşi doamna deputat de București - ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului - președinte al PDL București - secretar executiv al formaţiunii, să scoată Partidul Democrat Liberal din marasmul procentelor din ce în ce mai puţine în care se scufundă implacabil.

luni, 26 iulie 2010

Traian Băsescu - suspendare cu premeditare


S-ar părea că Traian Băsescu a făcut şi face în continuare tot ce îi stă în puteri pentru a incita electoratul să voteze suspendarea sa: a anunţat personal (deşi nu prea era treaba preşedintelui, ci mai degrabă a primului ministru) măsurile de austeritate, a condamnat mogulii altor partide, fără să spună niciun cuvânt despre mogulii PDL-ului, a girat şi girează în continuare un guvern de o incompetenţă dovedită, se luptă cu corupţii altora protejându-i cu grijă pe cei care provin din zona portocalie a spectrului politic. Un sondaj recent dă ca sigur un procent de 65% dintre români care l-ar suspenda. Dan Voiculescu a improvizat o propunere de suspendare, fără a primi deocamdată un sprijin concret din partea partidelor de opoziţie. Care e reacţia lui Traian Băsescu am aflat: "Eu ştiu că, de regulă, aducătorului veştii proaste i se taie capul, prefer să am capul tăiat decât să nu-mi atenţionez propriul popor că avem de luat decizii extrem de importante". Întrebarea este: de ce nu a adus preşedintele veştile proaste încă de anul trecut, pentru a scuti populaţia de atâtea sacrificii şi chinuri provocate de o guvernare ineficientă şi iresponsabilă? De altfel, gafele prezidenţiale ("SE PARE CĂ AM IEŞIT DIN RECESIUNE", "JUR CĂ NU L-AM LOVIT PE ACEL COPIL", "SUNT BANI PENTRU A MĂRI CU 50% SALARIILE PROFESORILOR","POATE ERAM SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI", "ROMÂNIA NU SE MAI ÎMPRUMUTĂ LA FOND"), făcute de-a lungul timpului, sunt de o tragicomică notorietate.

duminică, 25 iulie 2010

Emil Boc a găsit soluţia crizei: bonurile fiscale!


Gata! Recesiunea s-a terminat! Cu siguranţă vom ieşi din criză, o dată cu punerea în practică a recentei găselniţe financiare pe care s-a grăbit să o anunţe, pompieristic, Emil Boc: încurajarea populaţiei să ceară şi să păstreze bonurile fiscale. Statul va returna contribuabililor, pe baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente. Această măsura va fi inclusă în Codul Fiscal şi are scopul de a contribui la combatarea evaziunii fiscale. "O măsură pe care o avem în vedere, la propunerea parlamentarilor, este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diversele produse pe care le cumpără. Toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon vor beneficia de o primă din acea sumă, pentru a-i încuraja să ceară bon fiscal la diverse produse, de la pâine la lucruri foarte valoroase, foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este aceea că nu se dă bon fiscal", a declarat primul ministru al României, uitând să ne spună cum va lupta guvernul său cu marea evaziune fiscală, care se ridică la aproximativ 30% din PIB, conform declaraţiilor unor oameni de afaceri. E limpede că această măsură vizează mai degrabă firmele mici, lăsând neatinse firmele de mari dimensiuni de culoare portocalie care generează adevărata evaziune fiscală în România.

Ce mai face România?!

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate